Правила читання та транскрипція в англійській мові

Правила читання та транскрипція в англійській мові

Правильне прочитання англійських слів нерідко викликає труднощі. Як відбувається зазвичай? Ви бачите на листі одні літери, а вони читаються зовсім по-іншому. Постає питання, звідки взявся цей звук?

Розбиратимемо цю тему в нашому матеріалі нижче.

Кожному, хто вивчає англійську, знадобляться правила вимови звуків із самого початку. Це допоможе уникнути помилок та невірного запам’ятовування слів. За допомогою транскрипції можна записати звуки.

З іншого боку, правил читання дуже багато, заучувати їх напам’ять не варто. У правилах міститься дуже багато винятків, запам’ятати їх складно.

Читаючи постійно тексти англійською, слухаючи подкасти, незабаром ви навчитеся співвідносити написання різних звуків та їх прочитання.

Запитайте, як запам’ятати слова-виключення? Постійно зіштовхуючись із нею, незабаром ви запам’ятаєте на автоматі, як читається те чи інше слово.

Фонетика англійської мови

Написання англійських слів часто-густо не збігається з їх вимовою. Ця особливість простежується у багатьох мовах. Згодом вимова слів ускладнюється, хоча їх написання залишається практично незмінним.

За часів зародження англійської мови слова читалися набагато простіше. Найчастіше їх вимова співпадала з написанням, згодом відмінності ставали лише сильнішими. Багато в чому сприяла велика кількість діалектів.

Пам’ятайте, як у дитинстві записували іноземні пісні на слух. Так от, це була лише дуже віддалено схожа на справжню вимову слів. Деякі англійські звуки не мають аналогів на інших мовах.

Визначення транскрипції та її значення

Що таке транскрипція англійською мовою? Вимову будь-якого слова можна записати за допомогою спеціальних символів.

Правила читання та транскрипція в англійській мові

Коли ви зустрічаєте незнайоме слово, обов’язково потрібно переглянути його транскрипцію, щоб зрозуміти, як його правильно читати. В інтернеті ви можете знайти різні онлайн-словники, які супроводжуються звуковими підказками. Послухайте, як вимовляти нове слово.

Особливості транскрипції звуків англійської мови

В англійській мові є голосні та приголосні звуки, всього їх 44.

Голосні звуки можуть бути короткими або довгими, а ось на м’які і тверді вони не діляться. Транскрипція англійських слів, як читати їх, допоможе, якщо зустрілося незнайоме слово.

Для запису транскрипції слів використовують спеціальні символи.

  1. Квадратні дужки. Вимова слова (його транскрипція) завжди записується всередині квадратних дужок.
  2. Знак довготи голосних. Щоб вказати довготу голосного звуку, у транскрипції після нього ставлять двокрапку. Наприклад, [а:].
  3. Наголос. Транскрипція передбачає вказівку наголосу у словах. Воно позначається знаком апострофу. Його ставлять перед складом, який падає наголос, наприклад, continent [‘kɔntinənt] – континент.

Монофтонги, дифтонги і трифтонги, такими можуть бути голосні звуки в англійській мові, тобто що складаються з одного, двох або трьох звуків. У кожному разі, вони читаються як єдиний звук.

Правила читання та транскрипція в англійській мові

Ви можете вивчити, як вимовляються різні звуки, але набагато простіше зрозуміти правила їхнього читання у складі цілісного слова.

Що потрібно знати, якщо вам важко вимовляти англійські звуки

Частина звуків в англійській мові не мають аналогів у вашій рідній мові. Наприклад, [ ð ] father або [ θ ] think. Не кожному вдається одразу вимовляти їх правильно.

Є два способи, як навчитися їх вимовляти легко.

  1. Теоретичний підхід У навчальних посібниках ви можете зустріти докладний опис механіки вимови звуків. Автори описують, яке положення ваша мова повинна займати в роті, як потрібно притиснути її до неба. Іноді пояснення супроводжують ілюстраціями. Гарний підхід, але буває непросто самостійно розібратися у цих формулюваннях.
  2. Практичний підхід Він полягає в тому, що ви повинні уважно слухати вимову іноземних слів диктором і повторювати його. При цьому ви можете знімати себе на камеру, щоб проконтролювати, чи збігається ваша артикуляція і зрозуміти, чи вдається правильно відтворити потрібний звук.

Постановка правильної вимови звуку – складна робота. Тим більше, існує кілька варіантів вимови, умовно їх можна поділити на американську та британську.

Правила читання та транскрипція в англійській мові

Навіть актори та інші публічні особи, для яких англійська – рідна мова, часто проходять спеціальне навчання для постановки ідеальної вимови звуків.

Тому, якщо ваша дитина тільки почала вивчати англійську, і у неї не виходить правильна вимова деяких звуків, не засмучуйтеся. Репетитор англійської для дитини допоможе поставити правильну вимову звуків.

У школі вивчення іноземних мов Next Level ви не лише помітно розширити свій словниковий запас, а й читатимете слова правильно. Ми пропонуємо зручний формат онлайн занять, що підійде і школярам, ​​і дорослим.

 

 

Цікаві статті

Запишіться прямо зараз!
Запишіться на безкоштовне тестування або перший урок просто зараз! Ми передзвонимо Вам і призначимо зустріч, щойно Ваша заявка буде опрацьована.